EIWITRIJKE VOEDING
Wat is eiwitrijk voedsel?
Mijn definitie van eiwitrijk voedsel: producten die bovengemiddeld veel eiwit bevatten of meer eiwitten bevatten binnen hun categorie.
Zo zijn zuivel en vlees eiwitrijke producten omdat ze meer eiwitten bevatten dan bijvoorbeeld groenten of brood. Maar binnen vleesproducten heb je bijvoorbeeld een biefstuk met 23 gram eiwit per 100 gram, of een knakworst met 12 gram eiwit per 100 gram. Dus hierbinnen kun je ook spreken over eiwitrijke producten.
In deze blog zal ik wat praktische tabellen plaatsen waarin je in één oog opslag het aantal eiwitten per 100 gram kunt aflezen.
Laat het geen excuus meer zijn om niet aan je dagelijkse eiwitten te komen.
Doe er je voordeel mee!
Eiwitrijk vlees
Bewerkte vleesproducten zoals worsten, rundervinken of hamburgers bevatten door allerlei toevoegingen in verhouding minder eiwit per 100 gram. Onbewerkt vlees bevat zo'n 19-24 gram eiwitten per 100 gram. Daarom kun je spreken van eiwitrijk vlees.
Orgaanvlees valt ook onder eiwitrijk vlees.
Eiwitrijke vleeswaren
Hoe minder toevoegingen, hoe meer eiwit er in verhouding in zit. Worstsoorten bevatten meer toevoegingen dan bijvoorbeeld plakjes rosbief, daarom bevatten ze minder eiwit.
Dit zijn de eiwitrijke vleeswaren met minimaal 15 gram eiwit per 100 gram:
Plantaardige eiwitrijke vleeswaren
De meeste plantaardige vleeswaren bevatten nauwelijks of geen eiwitten. Toch bestaan er een paar plantaardige eiwitrijke vleeswaren:
- Petit filet à l'Americain (De Vegetarische Slager) - 11,2 gram
- Spaanse worst (De Vegetarische Slager) - 15,7 gram eiwit.
- Kipworst (De Vegetarische Slager) - 15,1 gram eiwit.
Eiwitrijke vis
Voor vis geldt ook dat een hele vis of een filet het meest eiwitrijk is. Alle producten waar vis in verwerkt zit, zoals vissticks, visburgers of visballetjes bevatten in verhouding minder eiwit.
Er zijn bijna ontelbaar veel vissoorten. Daarom doe ik een greep uit de meest populaire en makkelijk verkrijgbare.
Hiernaast zijn er ook nog schaaldieren (kreeft, krab, en garnalen) en schelpdieren (mosselen, kokkels, oesters, Sint-jakobsschelpen). Deze bevatten ook relatief veel eiwitten. Weekdieren zoals slak, inktvis en octopus zijn ook rijk aan eiwitten.
Zuivel met veel eiwitten
Niet alle soorten zuivel zijn eiwitrijk. Vla, zure room, crème fraîche, melk en drinkyoghurt bevatten minder eiwit dan andere soorten zuivel. Kaas is de meest eiwitrijke zuivel soort, maar deze bevat ook redelijk wat vetten. Daarna kwarksoorten en daarna yoghurtsoorten. Deze vormen van zuivel zijn eiwitrijk omdat ze uit een concentraat van melk gemaakt zijn, waar veel minder water in zit.
Ik zet de meest eiwitrijke zuivelproducten even op een rij:
Eiwitrijk vegetarisch voedsel
Vegetariërs hebben nog genoeg proteïnerijke voeding om uit te kiezen. Hier een greep:
Eiwitrijke noten en zaden
De winnaar in deze categorie: amandelen met vliesje.
Onder noten met veel eiwitten vallen de noten met meer dan 20 gram eiwit per 100 gram.
Alle zaden zijn eigenlijk wel eiwitrijk te noemen. Ik noemen hier alleen de meest eiwitrijke, met meer dan 25 gram eiwit per 100 gram:
Zet deze pagina onder je favorieten, zodat wanneer je in de supermarkt loopt je deze er snel bij kan pakken.
Wil je graag een uitgebalanceerd plan? Kom dan in contact met mij via onderstaande knop.