TIPS VOOR DE FEESTDAGEN

20-12-2022

Voordat we überhaupt beginnen aan een stappenplan, waar herken jij jezelf in?

'Ik heb al gefaald, wat heeft het nog voor zin?' Met als gevolg dat je dagenlang blijft doorslaan in het eetgedrag.

'Ik heb gefaald, maar er is nog niks verloren want ik kan zorgen dat het niet erger wordt en de rest wél goed doen!' Met als gevolg dat je je aanpast aan de situatie en de overige maaltijden of dagen bijstuurt.

Weet je van jezelf dat je veel lijdt onder sociale druk en emotie? Of ben je iemand die er goed mee om kan gaan en daarna een knop om 'back on track' te gaan kan omschakelen?

Kijk eerlijk naar jezelf, ken jezelf en bouw hierop voort.

Analyseer de situatie

Belangrijk is om in te schatten om wat voor eetgelegenheid het gaat.

Ga je gourmetten met kerst en voordat de eerste pannetjes warm zijn zit je al vol van het stokbrood met kruidenboter, of zijn het bereide gangen?

Krijg je een vast menu? Of kun je zelf bepaalde keuzes maken?

Je zult rekening moeten houden met het feit dat je áltijd meer zult binnen krijgen dan je denkt. Het restaurant wokt wel alles in een ruime laag olie, wat je niet ziet. Net als bij dat ene familielid waar dat vlees altijd zo heerlijk mals is door de ingetrokken boter.



Praktische tips voor op de dag zelf:

1. Eet totdat je compleet verzadigd bent, niet tot je niet meer kunt bewegen

Het doel van met elkaar eten is om een gezellige tijd te hebben, waarbij je kunt genieten van dingen die je lekker vindt. Dit heeft eveneens te maken met de juiste mind-set: eet tot op het punt dat je (zeer) verzadigd bent en niet tot je niet meer kan staan of lopen.

2. Compenseer op de dag zelf

Ook op de dag zelf wil je zorgen dat jouw calorie budget zo hoog mogelijk is. Dit kan makkelijk door de maaltijden die je die dag eet in calorieën te beperken.

Om de buffer zo groot mogelijk te houden, kun je jezelf het beste beperken tot magere eiwitbronnen (zuivel, kip, witte vis, eiwit van eieren), groenten en fruit die laag zijn in calorieën (aardbeien, meloen, bessen).

Houd koolhydraat- en vetrijke bronnen bewust laag en beperk je tot kleine maaltijden van 200 - 500 kcal. Op die manier raak je al verzadigd en krijg je al wat eiwitten en vezels binnen.

Voor sommige mensen kan het goed werken om te vasten tot de 'grote' maaltijd, echter als je niet gewend bent aan vasten kan dit juist averechts werken. Je wilt voorkomen dat je compleet uitgehongerd aan tafel zit en daardoor veranderd in een monster als het gaat om eten.

3. Eiwitten en vezels eerst, daarna pas toetjes

Grote koolhydraat- en vetbommen, zoals pizza, lasagne, friet en ijs vullen jouw caloriebudget altijd sneller dan je denkt. Ga hier dus bewust mee om.

Vooral bij een buffet bestaat de grote valkuil om door 'een beetje van alles' te eten, een enorme calorie ravage aan te richten.

Eet vooral rustig, pas je snelheid aan en begin met vullend voedsel. Eet je groentes!

4. Kies wat je echt lekker vindt

Ja, je hoeft niet alles te eten. Appeltaart niet jouw favoriet? Sla het af.
Gek op pudding? Geniet ervan en laat iets wat je minder lekker vindt staan.

Zorg dat je dingen kiest waar je écht van geniet, in plaats van jezelf te vullen met matige opties die het dan niet waard zijn.

5. Er is altijd ruimte in jouw 'toetjes maag'

''Er is altijd ruimte voor een toetje'', zoals vaak wordt gezegd. Zelfs als je stampvol zit is er (bijna) altijd nog wel een gaatje voor iets zoets. Dit omdat jouw lichaam houdt van variatie: Als je een nieuwe smaak introduceert, kun je veel meer eten. Je hebt een verzadiging per smaak, dus na hartig eten is zoet nog van harte welkom.

Het is goed je te beseffen dat toetjes altijd enorm hard gaan in calorie opzicht. Het is niet overdreven dat je makkelijk 500-1000 calorieën aan toetjes weg eet en dit dus op de rest van de dag stapelt.

6. Beperk calorierijke dranken

De combinatie van een enorme hoeveelheid calorierijk voedsel en een enorme hoeveelheid aan calorierijke drankjes (in de vorm van alcohol, sap of gewone frisdrank) is een open ticket naar een enorm calorie overschot.

Beperk je dus voor het overgrote deel tot niet-calorie dranken zoals water, thee en light frisdrank. Je kunt deze zelfs gebruiken als 'vuller' om te zorgen dat je minder hoogcalorie opties eet. Drink deze vooral vóór de maaltijd. Tijdens de maaltijd lijkt water/light drank nuttigen niet veel invloed uit te oefenen op jouw verzadiging.

7. Kun je trainen? Ga dan trainen

Door middel van een intensieve training zal je al snel wat meer ruimte hebben, gezien je een aantal honderd kcal extra verbrandt bij de training.

Houd hier ook rekening met daadwerkelijk een aantal honderd en blijf bewust dat je met een trainingssessie niet 5 toetjes op kunt vangen.

8. Kun je niet trainen? Wees actiever

Dat je geen mogelijkheid hebt om te gaan trainen, wil niet zeggen dat je niet wat extra kunt verbranden. Zorg dat je dagelijkse activiteit sowieso hoger is die dag. Doe bijvoorbeeld dingen te voet of met de fiets, of ga een uur wandelen die dag.

9. Geniet van je eten

Focus op je eten en geniet van de gelegenheid. Uiteindelijk draait de gelegenheid niet om het eten, maar om de activiteit en het gezelschap. Je kunt prima het tracken even loslaten, maar jezelf compleet laten gaan en alles eten wat je maar wilt moet dan niet de focus worden. Met bovenstaande strategieën en een goede mindset kun je genieten zonder dat dit jouw doelen in de weg staat.

10. Plan ook je alcoholinname

Ook in alcohol zitten gewoon calorieën (7 kcal per gram voor alléén de alcohol). Wil je een glaasje wijn meedrinken? Plan deze dan in. Je kunt ook kiezen voor een alcoholische drank met minder calorieën. Denk hierbij aan wodka met cola zero of een andere zero variant.

In dit artikel kun je lezen hoe je met alcohol om kunt gaan in een dieet fase en je je progressie niet saboteert.

11. Geniet ervan!

Genieten met je naasten en mensen die je liefhebt is heel veel waard!
Diëten kunnen we massaal weer gaan doen vanaf 2 januari.

Wees niet bang, die kerstdagen gaan je niet dik maken. Kom je toch iets aan en wil je hier vanaf?
Wil je grip krijgen op sociale situaties? Neem contact met mij op, dan kijken we naar een passend plan.